Januariöverenskommelsen – utveckling av LSS

Januariöverenskommelsen – utveckling av LSS Funktionsrätt Gävle bjuder in medlemsföreningarna för samtal kring framtiden och utveckling av LSS. Kom och ställ frågor och få mer kunskap.

DAG: ONSDAG DEN 15 MAJ TID: kl. 14.00 – 15.30 PLATS: Tullbomsgården MEDVERKAR: Bengt Eliasson riksdagsledamot och ansvarig januariavtalet LSS och Annika Taesler egenföretagare. Första viktiga steget för att återställa LSS tog i vårbudgeten när 150 miljoner extra, plus de redan tidigare 350 miljonerna som fanns i höstbudgeten, läggs på personlig assistans, och andning och sondmatning kommer att vara ett grundläggande behov. Men det här är bara början. Det finns mycket kvar att göra, och Januariavtalet innebär att vi också ska återställa/förtydliga rätten till assistans.

Vad står i Januariavtalet om funktionshinderpolitik?

Vi förbättrar möjligheter till jobb, ett gott liv och en meningsfull fritid för alla med olika former av funktionsnedsättning. 64. Säkerställ att den personliga assistansen och assistansersättningen präglas av hög kvalitet och rättssäkerhet. Alla som har rätt till stöd ska få det. Rätt till assistans för egenvård, inklusive andning och sondmatning, ska återställas (Förslag kommer i den sittande utredningen). Rätten till assistans för behov av tillsyn ska stärkas. Definitionen av normalt föräldraansvar ska smalnas av. Tillsätt en ny assistansutredning för att säkra detta. (Utredning 2019. Ny lagstiftning från 2021). Utred också frågan om huvudmannaskapet för den personliga assistansen. (Utredning 2021. Eventuell ny lagstiftning under nästa mandatperiod.)

Bildresultat för Annika taesler
Annika Taesler
Egenföretagare
Bildresultat för bengt eliasson lss
Bengt Eliasson
Riksdagsledamot och ansvarig januariavtalet LSS
Det här inlägget postades i Aktiviteter, Föreläsningar. Bokmärk permalänken.